Meteen naar de inhoud

Executieverkoop huis door bank

Een hypotheekhouder(de bank) kan executieverkoop forceren bij:

  • Niet houden aan de betaling van de hypotheek
  • Niet houden aan de afspraken die je hebt gemaakt met de hypotheekverstrekker

Bij executieverkoop van een huis of pand wordt de woning aangeboden op een zogenaamde executieveiling waar vastgoed opkopers, beleggers, investeerders en ook banken een bod kunnen doen op je woning. 

Bij zo een veiling verloopt alles zeer transparant. Er komen geen makelaars of enige vorm van promotie aan te pas. Ook vinden er geen bezichtigingen plaats en wordt het pand ook niet vooraf getaxeerd door een taxateur. 

Het is dan ook vanzelfsprekend dat de woningen over het algemeen voor een bedrag ver onder de actuele waarde verkocht worden op deze veilingen. Dit bedrag zit meestal zo een 30 tot 40% onder de marktprijs.

Wanneer kan executieverkoop voorkomen?

Executieverkoop van een woning komt over het algemeen alleen voor wanneer je:

  • Je hypotheek niet betaald
  • Je niet houdt aan de afspraken die je hebt gemaakt met de hypotheekverstrekker

Veelvoorkomende oorzaken hiervan zijn o.a.:

  • Overlijden van de eigenaar
  • Faillissement van eigenaar of B.V.
  • Verminderde inkomen door werkloosheid of ziekte
  • Scheidingen
  • Acute ziekte

Voorafgaand aan executieverkoop

Een hypotheekverstrekker gaat in de meeste gevallen niet direct over op executieverkoop.

Deze zal eerst een betalingsherinnering van de hypotheek betaling sturen. Als deze op tijd betaald wordt is er natuurlijk niks aan de hand.

Wordt er niet betaald, dan zal er een tweede betalingsherinnering volgen en zullen sommige hypotheekverstrekkers telefonisch contact met je opnemen.

Na deze periode zullen ze al snel overgaan op het inschakelen van een deurwaarder die het geld komt innen. Dit gebeurt meestal pas bij een betalingsachterstand van een aantal maanden(2-3).

De kosten zullen zich op dat punt beginnen op te stapelen en het kan zijn dat je te maken krijgt met oplopende incassokosten.

Wanneer er in een periode van 6 maanden nog steeds niet is betaald, dan zullen de meeste hypotheekverstrekkers wel overgaan, of al over zijn gegaan op executieverkoop van de woning.

Het gebeurt vrijwel nooit dat een woning in de executieverkoop gaat zonder dat de eigenaar ervan af weet. Hypotheekverstrekkers geven er niet de voorkeur aan om een huis weg te moeten veilen. Ze zullen altijd liever tot een oplossing met je komen, denk daarbij aan een betalingsregeling die betaalbaar is voor je qua maandelijkse kosten.

Restschuld door executieverkoop huis

Bij de executieverkoop van een woning blijft er vaak een restschuld over. Dit komt omdat de woning in de meeste gevallen onder de marktprijs wordt verkocht. 

De bank wil uiteindelijk zijn geld hebben en zal niet moeilijk doen om wat minder geld. Dit heeft als gevolg dat de er restschuld overblijft die de oude eigenaar op moet lappen. 

In veel gevallen is de restschuld zo hoog dat er niks anders opzit dan een persoonlijk faillissement aan te vragen.

Hoe voorkom je een executieverkoop van je woning?

Soms is het gewoonweg niet mogelijk om de hypotheeklasten te betalen. De hypotheekverstrekker zal met een aantal betalingsherinneringen komen en er zullen eerst nog een aantal maanden verstrekken voordat ze overgaan op executieverkoop.

In deze maanden dien je je best te doen om een betalingsregeling te treffen met de bank zodat ze niet overgaan op verdere maatregelen. Lukt dit niet, dan zou je er aan kunnen denken om je woning te verkopen aan een onafhankelijke partij investeerders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *