Meteen naar de inhoud

Wat kost een aankoopmakelaar

Stel, je hebt een leuk huis gevonden, maar je twijfelt nog of dit wel echt het geschikte huis voor je is. Misschien ben je niet helemaal zeker over de prijs en kan je wel wat hulp gebruiken bij de onderhandelingen. 

Dan zou het een idee kunnen zijn om een aankoopmakelaar in te huren die je adviseren hierover.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Net zoals een verkoopmakelaar de verkopende partij bijstaat bij het vinden van een geschikte koper voor de woning, helpt een aankoopmakelaar zoekende partijen bij het vinden van een geschikte woning. 

Hierbij gebruikt hij zijn expertise en kennis van de lokale woningmarkt om een geschikte woning te vinden die voldoet aan alle eisen van de koper. 

Je kan er voor kiezen om een aankoopmakelaar alles te laten doen, van de zoektocht naar een woning tot de bezichtigingen en onderhandelingen. 

Of je kiest er voor om zelf een aantal woningen te selecteren en te bezichtigen en de hulp van de aankoopmakelaar pas in te schakelen bij de onderhandelingen.

Wat zijn de voordelen van een aankoopmakelaar?

Nu vraag je je misschien af wat je er nou voor terug krijgt door een aankoopmakelaar in te schakelen. We hebben de grootste voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • Beter inzicht krijgen op het verwezenlijken van je woonwensen en deze ook daadwerkelijk te vinden in een woning
  • Kennis van de huidige staat van de markt en de huizenprijzen in jouw gewenste buurt/wijk
  • Juridische kennis wanneer het aankomt op het opstellen van een koopcontract
  • Kan tijdens de woninginspectie nagaan of alles klopt en wordt opgeleverd zoals afgesproken
  • Helpt je bij het opzetten van een goede strategie en prijsbepalingen voordat je begint met bieden
  • Behoedt je ervan dat je emoties een rol zullen spelen in de zoektocht naar een nieuwe woning
  • Zorgt ervoor dat alle belangrijke voorwaarden worden meegenomen in de koopakte

Wat kost een aankoopmakelaar?

De kosten van een aankoopmakelaar kunnen heel erg uiteenlopen. Dit komt vooral doordat ze verschillende soorten betalingsregelingen hanteren.

Sommige aankoopmakelaars berekenen hun tarief gewoon als een vast bedrag. Daarbij heb je geen zorgen over oplopende kosten en weet je direct waar je aan toe bent. Wel moet er duidelijk afgesproken worden welke taken allemaal onder de verantwoordelijkheid van de makelaar zullen vallen.

Ook wordt er soms een tarief afgesproken op basis van van een percentage van het onderhandelingsresultaat. Dit betekent dat wanneer de aankoopmakelaar de vraagprijs van 300.000 euro naar 260.000 weet te krijgen, hij een percentage van het onderhandelingsresultaat(in dit geval 40.000) krijgt. Dit percentage kan soms wel 20% zijn. Dit betekent dat de aankoopmakelaar 20% van 40.000 euro ontvangt: 8000 euro.

Dan is er ook nog de mogelijkheid waarbij er een vast courtage percentage wordt aangehouden als tarief. Dit is de zogenaamde aankoop courtage en bedraagt gewoonlijk zo een 1% van de aankoopsom.

Dit betekent dat je bij een aankoop van een woning van 300.000 euro, 3000 euro aan de makelaar betaald.

Waarom zou je kiezen voor een aankoopmakelaar?

Je zou ervoor kunnen kiezen om zelf een woning te vinden, maar het hebben van een aankoopmakelaar kan bij deze zoektocht van grote toegevoegde waarde zijn. 

Vooral bij de voorbereiding en begeleiding door het koopproces. Hij zorgt ervoor dat je emotieloos op zoek gaat naar een woning die werkelijk voldoet aan alle eisen die je stelt.

De aankoopmakelaar gebruikt zijn/haar expertise en ervaring om voor jou de juiste woning te vinden voor de juiste prijs. Wij raden eigenlijk iedereen aan om een aankoopmakelaar in te huren voor (een gedeelte van) de aankoop van een huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *