Meteen naar de inhoud

Wat kost een makelaar?

Denk je er aan om je huis te verkopen? En vraag je je af wat voor kosten er allemaal bij komen kijken?

Het verkopen van je woning is een grote stap. Vooral als het de eerste keer is dat je een huis verkoopt. Dan zal je al snel overwegen om een verkoopmakelaar in te schakelen die je helpt in het verkoopproces. Daar komen uiteraard wel de nodige kosten bij kijken.

In dit artikel vertel ik je over de kosten die een makelaar met zich meebrengt en hoe je je huis kunt verkopen zonder de tussenkomst van een makelaar.

Opstartkosten

De eerste makelaarskosten waar je mee te maken krijgt zijn de opstartkosten. Dit zijn de kosten die de makelaar maakt tijdens de  voorbereiding van de verkoop. Denk hierbij aan;\

 • Het inhuren van een professionele fotograaf voor foto’s van de woning
 • Het maken van een mooie brochure van het huis
 • Het laten schrijven van advertentieteksten door een tekstschrijver
 • Kosten voor het plaatsen van een ‘Te Koop’-bord op het raam of in de tuin

Je kunt je al inbeelden wat dit allemaal zal gaan kosten. De opstartkosten bij de verkoop van een huis lopen al snel tegen de 500 tot 700 euro op.

Wie betaald?

De makelaar gaat deze kosten niet uit eigen zak voorschieten. Meestal wordt er direct gevraagd om een aanbetaling bij aanvang van de samenwerking.

Je dient zelf na te vragen hoe deze kosten na verkoop van de woning verrekend zullen worden. Het kan verstandig zijn om afspraken te maken waarin staat dat de opstartkosten verrekend worden in het courtagebedrag of dat de kosten alleen verrekend zullen worden bij een geslaagde verkoop.

Makelaarscourtage

Bij de verkoop van een woning brengt de makelaar courtage in rekening. Deze komt meestal in een vorm van een vast tarief, ofwel een percentage van het verkoopbedrag. Tegenwoordig kiezen de meeste makelaars voor een courtage in procentuele vorm.

Het gangbare tarief voor makelaars is ongeveer 1 tot 2% van het totale verkoopbedrag. Dit betekent dat je bij de verkoop van een woning van € 300 000,- een tarief van tussen de € 3000,- en € 6000,- betaald aan de makelaar. Dat is niet niks!

Je zou ervoor kunnen kiezen om een aantal lokale makelaars met elkaar te vergelijken. Of te onderhandelen met de makelaar over de hoogte van de courtage. Helaas werkt dit vaak averechts en kan dit ertoe leiden dat de makelaar minder goed zijn best doet om je huis voor een goede prijs te verkopen.

Aftrekbaar?

Nu vraag je je misschien af of deze kosten aftrekbaar zijn. Helaas zijn bij de verkoop van een woning geen van de makelaarskosten aftrekbaar. Zoals vele andere zaken die erbij komen(denk aan notariskosten, overdrachtsbelasting en de transportakte) zijn de makelaarskosten ook niet aftrekbaar.

Huis verkopen zonder makelaar

Dan is er altijd nog de optie om je huis te verkopen zonder de tussenkomst van een makelaar. 

Hoewel dit op het eerste gezicht misschien een beetje overweldigend aan kan voelen is het toch heel goed te doen. Er zijn je al velen voor gegaan in het verkopen van hun woning aan vastgoed- beleggers of investeerders zonder een makelaar.

Deze partijen kopen woningen op, renoveren deze en bieden ze daarna aan voor verhuur. Het zijn vaak mensen met jarenlange ervaring in het vastgoed die exact weten wat de marktwaarde van jouw huis is. Hierbij word gekeken naar de o.a. de WoZ-waarde, de staat van de woning en de waarde van de woning in de nabije omgeving.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huis zelf te verkopen. Ook jij kan er voor kiezen om je woning te verkopen zonder makelaar.

Wij helpen al jaren mensen bij de verkoop van hun woning door samen naar de waarde van je huis te kijken. Vervolgens doen wij al het werk op de achtergrond zodat jij een passend bod op de woning krijgt. Hierbij heb je het voordeel van:

 • Geen verkoopkosten
 • Altijd een goed bod
 • Een snellere verkoop dan met een makelaar
 • Geen woningpresentatie foto’s, plattegronden e.d.
 • Snel je geld op rekening
 • Etc
 • Etc

CTA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *