Meteen naar de inhoud

Welke kosten bij verkoop huis

De verkoop van een woning gaat gepaard met allerlei kosten. Je wil namelijk dat je huis goed voorbereid wordt op de verkoop en dat er een goede makelaar aan te pas komt die het hoogste bedrag voor het huis binnen kan halen.


Helaas is het tegenwoordig zo dat door de stijgende marktprijzen op de woningmarkt ook de gemiddelde kosten van het verkopen van een huis enorm gestegen zijn. 

Je kan het zo zien: alle partijen die komen kijken bij de verkoop van een huis(denk hierbij aan: makelaar, notaris, energielabeladviseur, woningplatforms zoals Funda, Jaap, ..) hebben gezien dat de huizenprijzen stegen en zijn daarna ook hun eigen tarieven gaan verhogen.

Dit maakt dat de gemiddelde kosten voor het verkopen van een huis tegenwoordig ongekend hoog zijn. 

Waar moet je nou aan denken qua kosten?

  • Makelaarskosten (opstartkosten & courtage)
  • Notariskosten
  • Kosten voor het opknappen van het huis
  • Kosten voor een stylist inhuren om het huis mooi aan te kleden
  • Advertentiekosten
  • Taxatiekosten
  • Kosten voor aanvraag energielabel
  • Kosten voor het royeren van de hypotheek

Makelaarskosten

Makelaarskosten zijn niet perse de eerste kosten die je zal maken in de verkoop van je woning, maar zullen uiteindelijk wel het grootste deel van de kosten uitmaken.

Makelaars rekenen zo een 1,5 tot 2% courtage op de verkoop van een woning. Dit houdt in dat je bij een verkoopsom van € 300 000,- zo een 4500 tot 6000 euro moet betalen aan de makelaar. 

Daar kunnen ook nog bepaalde kosten bovenop komen voor de marketing. Denk hierbij aan betaalde advertenties en dergelijke. Je dient altijd goed na te vragen wat er binnen het courtage bedrag en de opstartkosten valt, en wat niet.

Notariskosten

Bij de verkoop van een een huis ben je verplicht om een notaris in te huren. Dit wordt gewoonlijk gedaan door de koper en niet door de verkoper. Alhoewel in sommige gevallen de verkoper ervoor kiest om zijn eigen notaris te gebruiken voor de overdracht van het huis. In dat geval komen de kosten voor de rekening van de verkoper.

De gemiddelde kosten van een notaris liggen tussen de 700 en 1200 euro.

Kosten voor het opknappen van de woning

Voor de verkoop van een huis wil je natuurlijk dat het er van buiten en van binnen goed uitziet. Dit verhoogt de kansen op een goed bod en de eventuele verkoopprijs. Je wil uiteraard voor de hoogste prijs gaan verkopen.

Deze kosten kunnen soms nog wel eens hoog oplopen. Denk aan klein onderhoud zoals het schilderen van een paar muren, maar soms is er meer voor nodig dan alleen dat. Bijvoorbeeld wanneer er een deur of kozijn vervangen moet worden. 

 In dat geval moet je voorbereid zijn op oplopende kosten.

Kosten voor inhuren van een stylist

Daarna kan je er voor kiezen om ofwel zelf je huis leuk op te fleuren, of je laat het over aan een professionele stylist die ervoor zorgt dat jouw huis goed uit de verf komt en als echte eye-catcher verschijnt. 

Naast de kosten voor de aanschaf van accessoires en decoratie komen hierbij ook de kosten voor de stylist zelf.

Advertentiekosten

Naast promotie op woning platforms zoals Funda en Jaap kan je er ook voor kiezen om betaalde advertenties te plaatsen op sites zoals Marktplaats, Google ads of Facebook.

Het voordeel is dat je hiermee een net wat breder publiek bereikt. Alleen betaal je bij dit soort advertenties meestal wel per klik.

Taxatiekosten

Je kan er voor kiezen om zelf een taxatierapport op te laten stellen. Hiervoor betaal je gemiddeld al snel rond de 500 euro. 

Vraag hierbij altijd na of de taxateur in kwestie voldoet aan de eisen van je hypotheekverstrekker.

Aanvraag energielabel

Bij de verkoop en oplevering van woningen is een energielabel verplicht. Als deze ontbreekt bij de verkoop van een woning kan er een boete van € 170 worden gegeven aan particulieren(en € 340 aan organisaties).

Aan het energielabel van het huis kan je zien hoe energiezuinig het huis is. Dit kan je zien aan de energielabel letter die word toegekend aan je huis door een adviseur. Deze word bepaald door de mate van fossiele energieverbruik, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar. Woningen met een hoge mate van energieverbruik krijgen een G als energielabel toegewezen en super zuinige woningen een A waarbij A++++ de hoogste score is.

Bij de aanvraag van een energielabel komt er een energie-adviseur bij je thuis langs die alle kenmerken van de woning op neemt. De kosten bij zelfstandige woningen zijn gemiddeld tussen de 150 en 250 euro.

Royeren van de hypotheek

Wanneer de hypotheek volledig is afgelost bij de verkoop van je woning, dan dien je de hypotheek uit te laten schrijven vanuit het Kadaster. 

Dit noemen we het doorhalen of royeren van de hypotheek. Dit moet gedaan worden door een notaris. 

De kosten voor het royeren van een akte liggen tussen de 90 en 500 euro. De exact hoogte van het bedrag ligt aan de notaris. De kosten van het royeren zijn fiscaal aftrekbaar.

Vervolgen…

  • Waarmee kan je kosten besparen?(Door te verkopen aan een partij zoals wij – Woningverkopen24.nl -)
  • Wat bieden wij? Waarop bespaar je kosten? Wat zijn de voordelen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *