Meteen naar de inhoud
Woningverkopen24.nl

WOZ-waarde berekenen

Wat is WOZ-waarde?

De WOZ-waarde is een schatting van de waarde van je woning. Deze wordt door de gemeente vastgesteld.

Normaal gesproken hoort er een taxateur bij je langs te komen om de waarde van je huis te bepalen. Bij de WOZ-waarde bepaling is dit veelal niet het geval en is er meestal niemand daadwerkelijk langs gekomen voor een taxatie.

De gemeente kijkt bij een WOZ-waarde bepaling o.a. Naar de oppervlakte, ligging en de inhoud van je woning. 

Dit gebeurt vaak steekproefsgewijs waarbij er een aantal woningen worden gekozen in jouw straat of buurt die representatief zijn voor het type woning dat zich in de omgeving bevindt. Dan wordt er voor die specifieke woning een taxatie gedaan die geldt als uitgangspunt voor alle vergelijkbare woningen in de buurt.

Het is niet zo dat alle vergelijkbare woningen dezelfde WOZ-waarde hebben binnen 1 specifieke buurt/wijk. Verschillen in oppervlakte, inhoud en of er wel of geen sprake is van erfpacht wegen natuurlijk wel mee in de waardebepaling.

Doe de gratis WOZ-waarde check

DSC_7923

Wanneer ontvang ik mijn WOZ-waarde bepaling?

Dit gebeurt ieder jaar op een vaste datum, de zogeheten waardepeildatum. Deze valt op 1 januari. In de maanden januari en februari ontvang je thuis een brief van de gemeente met daarin de WOZ-waarde van het huis.

Deze waardebepaling is altijd gebaseerd op het voorgaande kalenderjaar. De woningwaarde gegeven op 1 januari 2021 is dus gebaseerd op de waardebepaling van 1 januari 2020.

Tegenwoordig is er bijna altijd wel een verschil tussen de marktwaarde van een woning en de WOZ-waarde. Zeker in een stijgende woningmarkt.

Zo kan het zijn dat de WOZ-waarde van de woning die je dit jaar koopt een stuk lager uitvalt dan de prijs die je ervoor betaald hebt omdat de reeds bekende WOZ-waarde een jaar ‘achterloopt’ op de actuele waarde (WOZ) waarde van de aangekochte woning.

Waar wordt het voor gebruikt?

De WOZ-waarde wordt door de gemeente gebruikt om jouw gemeentelijke belastingen te berekenen.

In het geval van verhuur wordt de WOZ-waarde gebruikt om te bepalen of een woning onder of boven de liberalisatiegrens van de maximale huurprijs valt.

 Ook wordt de WOZ gebruikt om onroerendezaakbelasting te bepalen, en in sommige gemeenten gebruiken ze de WOZ-waarde van je woning om de rioolheffing te berekenen.

Daarnaast heeft de WOZ-waarde van je woningen invloed op je vermogen. De belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde van woningen in jouw eigendom om de hoogte van je vermogen te bepalen.

DSC_6289
DSC_7897

WOZ Belasting berekenen

De hoeveelheid belasting die je dient te betalen over je onroerende zaken is afhankelijk van de WOZ-waarde van het pand. Deze wordt namelijk berekend middels een percentage van de WOZ-waarde, die je moet betalen aan de gemeente. 

Ook wordt er vaak per gemeente een ander percentage gehanteerd.

Bereken hier jouw onroerendezaakbelasting.

Bezwaar maken WOZ

Je kunt bezwaar maken als, volgens jou, de WOZ waarde niet klopt. Als eigenaar én als huurder kun je dit binnen 6 weken na de waardepeildatum doen bij de gemeente. Dit kan je zowel bij de rechter als bij de gemeente doen(zonder enige juridische bijstand).

VOORDELEN

Waarom Woningverkopen24.nl?

Je woning snel verkocht zonder enige voorbehouden

Geen bezichtigingen of foto’s van je woning online

Snelle uitbetaling voor je woning

Verkopen voor een competitieve / marktconform prijs

JOUW HUIS BINNEN ENKELE DAGEN VERKOPEN?​

Ontvang binnen 24 uur een bieding zonder enige voorbehouden