Meteen naar de inhoud

Zelf je huis verkopen zonder makelaar

Het is tegenwoordig steeds populairder aan het worden om je huis zelf te verkopen zonder tussenkomst van een makelaar. Mensen die dit doen zijn het vaak zat om duizenden euro’s te betalen aan een makelaar die er niet genoeg aan doet om een goede prijs voor de woning te krijgen. Ze nemen het heft in eigen handen.

Makelaars rekenen zo een 1,5 tot 2% courtage op de verkoop van een woning. Dit houdt in dat je bij een verkoopsom van € 300 000,- zo een 4500 tot 6000 euro moet betalen aan de makelaar. Dit zou je kunnen vermijden door zelf je huis te verkopen.

Wellicht overweeg jij om je woning te verkopen zonder makelaar maar weet je niet zo goed wat er allemaal bij komt kijken. Wat dien je allemaal zelf te doen? En wat voor voor- en nadelen heeft dit voor de verkoop?

Voordelen huis verkopen zonder makelaar

 • Het bespaart geld

Torenhoge makelaarskosten kun je vermijden. Geld besparen is dan ook vaak de belangrijkste reden die ertoe leidt om zelf je huis te verkopen. Geen slecht idee als je zelf verstand hebt van de juridische kant, de marketing en genoeg tijd hebt om de bezichtigingen te doen.

 • Je eigen huis ken je het beste

Niemand kent het huis en de directe omgeving beter dan jij zelf. Hierdoor kan je veel meer over het pand vertellen dan een makelaar zou kunnen. Zorg dat je de nadruk legt op de unieke kenmerken van het huis en zet je beste verkooppraatje op. 

 • Zelf het heft in handen

Door zelf als makelaar te fungeren betekent dat je zelf het heft in handen hebt en direct in contact kunt zijn met de geïnteresseerde partij. Het voordeel hiervan is dat je zelf vaker bezichtigingen in kan plannen dan een makelaar. Je zou deze zelfs ‘s avonds of in het weekend kunnen doen, iets wat kandidaten vaak zeer waarderen.

Wat zijn de nadelen?

 • Onderhandelen

Vaak zijn onderhandelingen de enige reden waarom men ervoor kiest een makelaar in te huren. Het is lastig om te onderhandelen zonder de ervaring die hiervoor nodig is. Het helpt om je woning vooraf te laten taxeren of een makelaar te vragen om het opstellen van de prijsindicatie voordat je met de onderhandelingen begint. Dan weet je wat het te verwachten bedrag is en waar je minimaal voor moet gaan.

 • Plaatsing op woningplatforms

Zonder makelaar kan het lastig zijn om je huis aan te bieden op een woningplatform zoals Funda. Vroeger was het zo dat je zonder registratie bij het NVM geen woningen kon adverteren op Funda. Gelukkig is dit niet meer het geval en kan elke makelaar woningen plaatsen op Funda, en kan zelfs jij als particulier dit doen door gebruik te maken van zogenaamde online makelaars(zoals ViaDaan.nl). Vroeger was Funda de plek om je woning aan te bieden. Tegenwoordig zijn er veel andere sites(Pararius, Jaap, etc.) waarop je woning net zo goed gevonden wordt als op Funda. 

Onze 10 tips om zelf je huis te verkopen

 1. Zorg voor goede foto’s. Je kunt het beste gebruik maken van een professionele fotocamera. Zorg dat er een goede lichtinval is en dat je altijd vanuit een hoek fotografeert.
 2. Vraag je naasten om hun hulp. Mond-tot-mond reclame werkt hedendaags nog altijd goed. Deel de link van je woningadvertentie via de e-mail naar al je vrienden, kennissen en collega’s.
 3. Blijf zelf actief bezig met het promoten van je huis. Je kunt de woning op allerlei manier zelf aan de man brengen.
 4. Maak gebruik van social media kanalen zoals Facebook, Linkedin, Instagram en YouTube.
 5. Doe mee aan de Open Huizen Dag!
 6. Plaats je huis zelf op verschillende woningplatforms zoals Pararius, Funda en Jaap. Dit is tegenwoordig makkelijk te doen via een online makelaar.
 7. Ruim het huis goed op voor de foto’s en de bezichtigingen.
 8. Maak ook goede foto’s van buitenaf en van de buitenruimte’s zoals een terras of tuin.
 9. Plaats je huis ook op Marktplaats. Marktplaats wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt voor het adverteren van huizen.
 10. Zorg voor een sterke verkooptekst waarin de unieke kenmerken van de woning naar voren komen.

Zelf je huis snel en voor marktprijs verkopen?

Wij kopen van woningverkopen24 zijn geïnteresseerd in het opkopen van woningen. We bieden je binnen 24 uur een scherp bod uit op je huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *