Meteen naar de inhoud

Zelf je huis verkopen

Denk je eraan om je huis te verkopen? En heb je geen zin in de torenhoge makelaarskosten die erbij komen?

Dan zou het een idee kunnen zijn om zelf je huis te verkopen zonder de tussenkomst van een makelaar. Helemaal niet zo’n slecht idee, aangezien jij veel van de traditionele werkzaamheden van een makelaar makkelijk zelf uit kan voeren!

Waarom zelf je huis verkopen?

De voornaamste reden om zelf je huis te verkopen zijn de kosten die het je bespaart. Makelaars worden met ieder jaar steeds duurder en hoe hoger de waarde van je woning, des te meer courtage je betaald aan een makelaar.

In 2020 waren de gemiddelde makelaarskosten bij de verkoop van een woning zo een 3000 tot 4200 euro. Een makelaar rekent al snel zo een 1,5 tot 2% courtage. 

Dit betekent dat je bij de verkoop van een woning van € 300 000,- al snel 4500 tot 6000(!) euro courtage betaald aan de makelaar!

Waar begin je?

De verkoop van een woning begint uiteraard bij de verkoopvoorbereiding. Zie hiervoor ons artikel ‘Huis verkopen tips’.

Ervan uitgaande dat de woning voorbereid is op de verkoop, er goed uitziet en klaar is om gepresenteerd te worden kan je je gaan richten op de de tweede stap in het proces. 

Promotie

Om je woning aan de man te krijgen wil je dat het door zoveel mogelijk mensen gezien wordt. Daar kan je zelf heel wat invloed op hebben door gebruik te maken van social media kanalen zoals; Facebook, Youtube en Instagram.

Daarnaast wil je natuurlijk ook gebruik maken van de traditionele woningadvertentie websites zoals Funda, Jaap.NL en Pararius. Dit is onmisbaar in de verkoop van je woning.

Voorheen was het nog zo dat je je woning uitsluitend via een erkende(NVM) makelaar op Funda kon plaatsen. Tegenwoordig is dit niet het geval en kan je dit via alle makelaardijen doen. 

Ook zijn er opties mogelijk waarbij je zelf de woning aanmeldt bij zo een partij die vervolgens jouw (zelfgeschreven) advertentietekst, foto’s en woning specificaties plaatst op Funda en andere woningsites.

Partijen die dit aanbieden zijn o.a.: ViaDaan en ikverkoopmijnhuiszelf.com.

Bezichtigingen

Bezichtigingen zijn ook iets dat je zelf gemakkelijk kunt doen. Je kent uiteindelijk je woning als geen ander en weet wat de beste, meest unieke kenmerken van het huis zijn. Bij een bezichtiging raden we je aan op het volgende te letten:

 • Zorg dat het huis goed opgeruimd is, maar ga niet te ver hierin. Je wil wel dat het overkomt alsof er werkelijk iemand woont in het huis
 • Zorg voor zoveel mogelijk daglicht. Plan de bezichtigingen daarom het beste in tussen de ochtend en de na-middag
 • Zorg ervoor dat er een lekkere geur hangt in het huis. Fris alles lekker op en lucht het huis voordat de kandidaten komen bezichtigen
 • Zorg dat de kandidaten de tijd hebben om alles rustig te bekijken, maar vraag wel om hun feedback en wat ze van het huis vinden nadat ze het op de foto’s gezien hebben
 • Zorg dat je bepaalde documentatie van de woning klaar hebt liggen. Denk hierbij aan; VvE papieren, facturen van een verbouwing of kadaster uitreksels
 • Breng unieke kenmerken zoals een grote tuin, balkon op Zuid-West kant of de ligging van het pand aan de man. Zulke ‘unique-selling-points’ mag je niet verwaarlozen!

De onderhandelingen

Hopelijk heeft je advertentie, de foto’s en de bezichtiging wat interesse opgewekt bij de potentiële koper en staan ze open voor onderhandelingen. Bij een bod kan je dit bod weigeren, accepteren of je kan een tegenbod doen.

Het is hierbij mogelijk dat er meerdere partijen tegelijk gaan bieden. We raden je aan om door te gaan met bezichtigingen zolang de biedingen doorgaan.

Koopovereenkomst

Zodra er overeenstemming is over de verkoopprijs kan er een koopovereenkomst samengesteld worden. Hierin moeten het volgende staan:

 • Gegevens van de verkoper en de koper
 • De koopprijs
 • De datum waarop de woning overgedragen zal worden
 • Voorbehoud van de koper voor het krijgen van financiering voor de woning
 • De onroerende zaken waarin staat wat er inbegrepen is en voor welk bedrag dit overgenomen zal worden door de koper

De overdracht

Voor de overdracht dien je samen met de koper een afspraak te maken bij een notaris. Deze zal vervolgens een leveringsakte opstellen die door beide partijen getekend moet worden. 

Zodra de notaris deze leveringsakte inschrijft bij het Kadaster, is de verkoop compleet en is de koper de nieuwe eigenaar van het pand.

De notaris zorgt voor de verrekening van de koopsom en de af te lossen hypotheek.

Huis verkopen aan investeerder

Er bestaat nog een mogelijkheid om snel je eigen huis te verkopen. Er bestaan namelijk partijen die vastgoed opkopen voor een accurate marktconform prijs. Deze partijen geven je direct een geldig bod op je woning en verzorgen daarna het hele verkoopproces.

De voordelen van je huis verkopen op deze manier zijn:

 • Snel een actueel bod op je woning
 • Geen geld kwijt aan promotie van je huis
 • Geen bezichtigingen
 • Geen foto’s van je woning op het internet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *